3. heinäkuuta 2016

Harissaseitan




Suomessa on puolen vuoden välein syömisjuhlat, keskitalven juhla joulu ja keskikesän juhla juhannus. Pidän niistä molemmista, mutta jouluna kuitenkin hyvin syöminen on itselleni tärkempää kuin juhannuksena. Eihän kesällä pysty ja tee mielikään syödä paljoa. Juhannuksena on kuitenkin pakko grillata ainakin kerran ja niin minäkin tein. Mökkigrilliin valmistelin jo kotona kasviksia vartaisiin (pikkupaprikoita, jalapenoa, kesäkurpitsaa, soijapyöryköitä- ja nakkeja, varhaisperunoita) ja tein harissaseitania. Ostin harissajauhetta eräiltä markkinoilta vähän aikaa sitten ja halusin kokeilla sitä seitaniin. Söin seitania ensin sellaisenaan muun grilliruoan kanssa ja seuraavana päivänä vielä ciabattasämpylän välissä salaatin ja kastikkeiden kanssa. Molemmissa se toimi erittäin hyvin. Varhaisperunat grillitikuissa oli muuten erittäin hyviä. Keitin ne ensin jättäen ne hiukan raaoiksi, laitoin tikkuihin ja paistoin niitä grillissä, kunnes ne saivat väriä. Kurkkaa myös, mitä tein viime juhannuksena.

Huomaa, että käytin marinadissa ja seitanissa jauhemaista harissaa, joka sekoitetaan tomaattisoseeseen. Jos käytät valmista harissatahnaa, kannattaa maistaa sitä sellaisenaan ja laimentaa sitä tarvittaessa tomaattisoseella (esim. 50:50). Marinadin tulee olla tulista, mutta kuitenkin syötäväksi kelpaavaa.

Harissaseitan

Seitan:
2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl kikhernejauhoja
1 tl savupaprikaa
2 tl harissajauhetta
2 tuoretta punaista chiliä
2 tl soijakastiketta
1,6 dl vettä

Keitinliemi:
1,5 l vettä
1-2 kasvisliemikuutiota
0,25 dl soijakastiketta
0,25 dl balsamicoa

Marinadi:
1,5 dl tomaattisosetta
1 rkl oliiviöljyä
2,5 rkl harissajauhetta
tai
1,5 dl harissatahnaa
(1 rkl oliiviöljyä)

1. Sekoita seitanin kuivat aineet keskenään. Poista chileistä siemenet ja silppua ne mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita chilit, soijakastike ja vesi keskenään. Yhdistä sitten kuivat aineet ja nesteet ja vaivaa massasta yhtenäinen pallo. Jos massa tuntuu kuivalta, lisää vettä vähän kerrallaan.

2. Pyörittele seitanista puikula ja leikkaa se siivuiksi terävällä veitsellä. Painele siivut litteämmiksi. Valmista sitten keitinliemi ja upota seitansiivut yksitellen kiehuvaan veteen. Anna kiehua noin tunnin. Valuta sitten liemi pois.

3. Sekoita marinadin ainekset keskenään tai käytä valmista tahnaa, jota voit tarvittaessa notkeuttaa oliiviöljyllä. Levitä tahnaa jokaiselle seitanpihville molemmille puolille ja anna marinoitua vähintään yön yli. Grillaa tai paista pihvit ja nauti heti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.