12. marraskuuta 2015

Kookoksella maustettu kurpitsakeitto




Toivottavasti en nyt myöhästy tällä kurpitsakeitollani parhaasta kurpitsasesongista! Tai ehkä sinulla onkin jo keittiössä odottamassa hurmaava oranssi pallero. Niin tai näin tämä samettinen kurpitsakeitto valmistuu mistä tahansa kurpitsasta. Itse ihastuin kaupassa hokkaido-kurpitsaan eli japanilaiseen talvikurpitsaan. Sitä oli helpompi pilkkoa kuin aikaisemmin käyttämääni myskikurpitsaa, koska hokkaidon kuori on ohut ja antaa veitselle periksi. Toisin kuin myskikurpitsan kuori, jota halkaistessani olen pelännyt sormieni puolesta. Hokkaidon voi myös käyttää kuorineen päivineen kuten minäkin tein. Nattaly chilejä ei ole välttämättä joka kaupassa. Nattaly on mieto ja makea melko pitkä chili. Jos et löydä niitä kaupasta (tai et omista omaa chilipuskaa), niiden tilalta käy mikä tahansa muu mieto chili.

Vastatehdyssä keitossa on melko vahva kookoksen maku. Tämä johtuu siitä, että kookoskermassa eli kermaisessa kookosmaidossa on täyteläisempi kookoksen maku kuin tavallisessa kookosmaidossa. Keiton maku muuttuu jääkaapissa vietetyn yön aikana ja kookoksen maku häivyttyy ja keiton todellinen maku tulee paremmin esiin. Siksi tämä keitto sopii erinomaisesti tehtäväksi illalla ja syötäväksi seuraavana päivänä lämmitettynä. Keittoa voi myös pakastaa, jos sitä tuntuu olevan liikaa.


Samettinen kurpitsa-kookoskeitto

1 hokkaido-kurpitsa
1 pienehkö bataatti
3-4 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria
2-3 Nattaly chiliä
2 tl tuoretta inkivääriä
5 dl kasvislientä
1,5-2 dl kookoskermaa
1 tl garam masalaa

1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet ja haivenet lusikan avulla. leikkaa kannat pois ja pilko isoiksi paloiksi. Kuori ja lohko bataatti. Älä poista kuoria valkosipulinkynsistä. Asettele kurpitsan ja bataatin palat sekä valkosipulinkynnet uunivuokaan tai -pellille, roiski niiden päälle oliiviöljyä ja rouhaise suolaa ja pippuria. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

2. Poista halutessasi chileistä siemenet ja pilko ne isohkoiksi paloiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Valmista kasvisliemi.

3. Kun kurpitsat ja bataatit ovat pehmeitä, kuori valkosipulinkynnet ja laita kasvikset ja noin 1-2 dl kasvisliemestä kattilaan. Surauta sauvasekoittimella tai blenderillä soseeksi. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes koostumus on mieleisesi. Kuumenna keitto sitten liedellä kiehuvaksi ja lisää kookoskerma. Anna porista hiljaksiin kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää sitten garam masala, sekoita ja anna hautua vielä hetken. Koristele paahdetuilla kurpitsansiemenillä, chilillä ja kookoskermalla ja keitto on valmis nautittavaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.