11. joulukuuta 2016

Piparijuustokakku




Tein kesällä ensimmäisen vegaanisen juustokakkuni. Mallina käytin Kamomillan konditorian Pikku Puhurin valkosuklaajuustokakun reseptiä, mutta harvoin maltan pysyä reseptissä. Sen jälkeen olen varioinut ohjetta erilaisiin makuihin. Joulun lähestymisen inspiroimana suunnittelin kakusta jouluisen version, jossa maistuu pipari. Tein ensin testikappaleen itsenäisyyspäivän jälkkäriksi ja uuden parannetun version alueen vihreiden nuorten pikkujouluihin. Postasin siitä myös kuvan Vegaaniset kasvisruoat -ryhmään Facebookiin. Kakku oli menestys pikkujouluissa, mutta myös Facebookissa. Siellä se on saanut tätä kirjoittaessani peräti 516 tykkäystä tai reagointia. Aivan valtava määrä! Kiitos kaikille tykkääjille ja kommentoijille! Teidän iloksi jaan nyt kakun reseptin. Tämä piparijuustokakku on helppo valmistaa eikä siinä voi mielestäni mokata kovinkaan pahasti. Lisäksi kaikki ainekset löytyvät tavallisista ruokakaupoista. Jos teet tätä kotona, haluaisin kuulla siitä, joten kommentoi alle, miten sujui. :)

Blogini on ollut jonkin aikaa tauolla omien henkilökohtaisten kiireideni vuoksi. Ensi kevääseen saakka minulla riittänee niin paljon tekemistä, etten ehdi miettiä blogikirjoittelua. Sillä aikaa voit selata vanhoja postauksiani. Nähdään taas talviunien jälkeen!


Piparijuustokakku

Pohja:
200 g vegaanisia pipareita
75 g margariinia

Täyte:
4 dl Planti kauravispiä
1 dl tomusokeria
1-2 tl piparkakkumaustetta
600 g Oatly påMackania
2 rkl sitruunamehua
1 ps Vegegeliä
2 dl vettä

Koristeeksi:
Karkkeja, pipareita, marjoja...

1. Murenna piparit yleiskoneella tai käsin nuijimalla esimerkiksi kaulimella. Sulata margariini ja sekoita se kulhossa piparimurskaan. Vuoraa 25-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja aseta reunoille reunakalvoa tai vuoraa nekin leivinpaperilla.

2. Vatkaa kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tomusokeri ja piparkakkumauste. Lisää piparkakkumaustetta ensin vain vähän ja maista. Mausteseoksissa on isoja eroja, joten maistamalla selvität sopivan määrän. Kumoa sitten påMackanit ja mittaa sitruunamehu toiseen kulhoon ja vatkaa ne pehmeäksi.

4. Liota pussillinen Vegegeliä kattilassa kylmään veteen. Sekoita kunnes Vegegel liukenee veteen tasaisesti. Kiehauta sitten seos liedellä silloin tällöin sekoittaen. Anna jäähtyä hetken.

5. Sekoita Vegegel-seos nopeasti kauravispin joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada sitten kauravispi påMackanin joukkoon ja sekoita vatkaimella tasaiseksi.

6. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.

7. Ennen tarjoilua, avaa vuoan reunat ja siirrä kakku lastan ja leivinpaperin avulla vuoan pohjalta tarjoilualustalle. Poista leivinpaperi tai reunakalvo kakun reunoilta ja siisti reunat tarvittaessa lastan avulla. Koristele pinta haluamallasi tavalla. Voit esimerkiksi halkaista pipareita ja painella niitä kakun päälle, murentaa pipareita ja sirottaa muru pinnalle, koristella karkeilla tai marmeladeilla, koristella reunat... Miksei kakun päälle sopisi myös glögikiille. Sellaisen teet helposti glögillä ja hyytelösokerilla (ohje löytyy hyytelösokeripaketista).




EDIT 16.12.2017: Vaihdoin postaukseen uudet kuvat.

7 kommenttia:

  1. Mistä vegegeeliä saa ostettua? En ole koskaan aiemmin sellaista käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vegegeliä saa hyvinvarustetuista ruokakaupoista, ainakin Citymarketeista ja Prismoista. Se löytyy leivontahyllystä yleensä liivatteen vierestä. Tämä kakku pysyy kasassa ilmankin, mutta rakenne on silloin hieman erilainen. Jos jätät Vegegelin pois, jätä myös vesi pois. Tilalle ei tarvitse laittaa mitään. :)

      Poista
  2. Moi! Paljonkohan tässä pitäisi käyttää agar-agaria vegegelin tilalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En osaa nyt suoraan sanoa tarvittavan agarin määrää, koska en ole sitä tähän koskaan kokeillut. Voit hyvin tehdä kakun myös ilman agaria tai vegegeliä. Se pysyy kyllä kasassa, mutta on toki rakenteeltaan hieman pehmeämpi kuin hyydykeaineella tehty. Jätä sitten myös vesi pois.
      Herkullista joulua! ❤️

      Poista
  3. Voiko käyttää kasling kauravispiä? T.vegeläisen äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa voit, mutta Kaslinkin kauravispi on löysempää kuin Plantin, joten kakku voi jäädä löysemmäksi. Jos käytät Kaslinkia, niin käytä enemmän vegegeliä (esim. kaksi pussia), jotta kakku varmasti hyytyy.
      Hyviä kokkailuhetkiä! :)

      Poista
  4. Voisi kyllä laittaa enemmän sokeria/tomusokeria ja lusikan vähemmän sitruunamehua, koska se vähän tappaa sen piparimaun.

    VastaaPoista

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.