19. helmikuuta 2015

Kikherne-sipulicurry




Intialainen ruoka on ehdottomasti lempiruokaani. Idean tähän curryyn sain, kun söin intialaisessa ravintolassa currya, jossa oli todella paljon herkullista sipulia. Kikherneet ovat myös yksi sellainen ruoka-aine, johon en kyllästy varmasti ikinä. Tässä curryssa yhdistyvät sipuli, tomaatti ja kikherneet. Vegaanisen (ja epävegaanisen) naanleivän ja raidan ohjeet laitan blogiin myöhemmin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin on myös hajupihkalla. Asafoetida eli hing eli hajupihka eli pirunpaska on pirunkeltaputken pihkaa, jota käytetään erityisesti intialaisessa keittiössä. Sitä voi ostaa ainakin etnisistä ruokakaupoista ja Punnitse ja Säästästä. Hajupihka maistuu sipulilta. Intiassa sitä käytetäänkin sipulinkorvikkeena niissä uskonnollisissa ryhmissä, jotka eivät käytä mitään sipuleita ruokavaliossaan. Kuivana sen haju voi olla hyvin epämiellyttävä, vähän kuin mätä valkosipuli, siitä se on saanut suomenkielisen nimensäkin. Haju ja maku kuitenkin muuttuvat, kun hajupihka lisätään kuumaa öljyyn. Hajupihkan sanotaan helpottavan ruoansulatusta ja vähentävän turvotusta ja sitä käytetään lääkkeenäkin. Lisää hajupihkasta voi lukea lisää esimerkiksi Tamarind Heavenista.

Hajupihkaa käytetään yleensä dahl-kastikkeissa, mutta tähän curryyn lisäsin sitä voimistamaan sipulin makua. Jos haluat oikoa mutkat suoriksi, korvaa hajupihka valkosipuli- tai sipulijauhella ja lisää vasta tomaattimurskan kanssa samaan aikaan. Tässä ohjeessä käytin myös kurkumaa. Kurkuma on erittäin voimakkaasti värjäävä mauste, jota käytetään myös tekstiilivärinä. Kun kurkuma on kosteaa, se värjää lähes mitä vain, joten pidä essu päälläsi äläkä laske työvälineitä keittiön ei-metallisille työtasoille.

Korostan vielä, etten ole mikään curryguru eikä tapani tehdä currya mene aivan kaikkien "sääntöjen" mukaan. En ole koskaan edes käynyt Intiassa. Kun opettelin tekemään curreja, kokeilin useita erilaisia reseptejä. Ensin helppoja ja sitten vaikeampia. Luin paljon intialaisesta ruoanlaitosta ja kehitin kokkauksiani lukemieni vinkkien mukaan. Valitsen myös usein mieluiten intialaisen ravintolan, joiden annoksista saan myös ideoita omiin ruokiini. Näistä kaikista on syntynyt oma tyylini, johon itse olen melko tyytyväinen.


Lämmittävä kikherne-sipulicurry

3 rkl öljyä
1,5 rkl mietoa currytahnaa
2 isoa sipulia
1 tuore punainen chili
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
265 g (1 tölkki) kypsiä kikherneitä
400 g tomaattimurskaa

Mausteet:
1/4 tl hajupihkaa
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1 tl ruokokidesokeria
2-3 laakerinlehteä
1 tl garam masalaa

1. Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja raasta inkivääri. Silppua sipuli puolikaariksi ja chili pieneksi silpuksi. Jos tiedät chilisi olevan kovin tulista, kannattaa siemenet poistaa kokonaan tai osittain. Itse käytin chilin siemenineen päivineen.

2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää öljyyn hajupihka ja sekoita. Anna hajupihkan sihistä öljyssä jonkin aikaa ja käännä lämpöä sitten pienemmälle. Lisää currytahna ja sekoita öljyn joukkoon. Jos tahna tuntuu kovasti räiskyvän ulos kattilasta, laita kattilaan kansi ja nosta hetkeksi pois levyltä. Tiristele tahnaa kunnes keittiössä on mukava tuoksu. Lisää sitten jeera, korianteri ja kurkuma. Sekoita ja tiristele jälleen. Mausteöljyn pitäisi näyttää nyt tummanruskealta ja keittiössä pitäisi leijua voimakas, mausteinen tuoksu. Jos ei, paistele vielä hetken ja siirry sitten seuraavaan vaiheeseen.

3. Kun mausteöljy on valmis, lisää kattilaan sipulit, valkosipulimurska, chili ja inkivääri. Lisää öljyä suoraan pullosta sen verran, että sipulit eivät näytä kuivilta ja saat helposti käänneltyä niitä mausteissa. Öljy on oleellinen osa intialaista ruokaa, mutta sipuleita ei ole kuitenkaan tarkoitus uppopaistaa.

4. Lisää kuullotettujen sipuleiden joukkoon tomaattimurska, kikherneet, kaneli, sokeri ja laakerinlehdet. Sekoita ja pienennä lämpöä. Laita kattilaan kansi päälle ja anna curryn porista hiljaksiin välillä sekoittaen noin 10-15 minuuttia. Lisää lopuksi vielä garam masala.

5. Tarjoa riisin, naanleivän ja raidan kera, ja nauti hyvässä seurassa.


Vinkki! Hauskan keltaista riisiä saat, kun lisäät riisin keitinveteen hiukan kurkumaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.