26. helmikuuta 2015

Härkäpapupihvit ja kaurakermakastike




Joskus tekee mieli papupihvejä niin paljon, ettei muuta ajattelekaan. Onneksi pakastimessa oli keitettyjä härkäpapuja ja tein niistä näitä pinnalta rapeita, mutta sisältä pehmeitä härkäpapupihvejä. Käytin kuivattuina ja raakoina ostettuja kokonaisia härkäpapuja, jotka olin liottanut, keittänyt ja pakastanut jo aikaisemmin. Papujen kypsentäminen ei ole vaikeaa. Tärkeintä on noudattaa kypsennysohjetta. Älä tingi liotuksesta äläkä keittoajasta. Keitä pavut mieluummin ylikypsiksi, jos et ole varma, ovatko ne kypsiä. Kannattaa myös keittää koko pussillinen kerralla ja pakastaa pavut muutaman desin satseina, jotta pavuilla herkuttelu käy nopeammin ja helpommin juuri silloin, kun niitä tekee mieli.

Käytin pihveihin hieman kikherne- ja gluteenijauhoja, jotka voit halutessasi vaihtaa ne tavallisiin vehnäjauhoihin, käyttää pelkästään kikhernejauhoja tai käyttää jotain erikoisjauhoja.


Mehevät härkäpapupihvit
11 kpl paksuhkoa pihviä

380 g kypsiä härkäpapuja
1 tuore punainen chili
1 peruna
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
5,5 rkl vettä
2 rkl soijarouhetta
1 rkl oliiviöljyä
1/4 tl cayennepippuria
Suolaa ja mustapippuria myllystä
1 tl juustokuminaa
Pieni nippu persiljaa
1 rkl kikhernejauhoja
2 rkl gluteenijauhoja

1. Poista chilistä siemenet ja silppua se mahdollisimman pieneksi. Silppua sipuli ja raasta raaka peruna.

2. Laita chili, osa sipulista ja härkäpavut kulhoon ja muussaa sauvasekoittimella. Muussaa kunnes seos on mahdollisimman tasaista.

3. Lisää papuseokseen valkosipulinkynnet murskattuna, perunaraaste, loput sipulit, soijarouhe, 4 rkl vettä, öljy,  mausteet ja persiljasilppu. Sekoita. Lisää sitten jauhot ja sekoita hyvin. Jos taikina vaikuttaa kuivalta, lisää vielä loput 1,5 rkl vettä. Laita pihvitaikina jääkaappiin ainakin 30 minuutiksi. Valmistele sillä aikaa lisukkeet.

4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Muotoile taikinasta pienehköjä pihvejä ja aseta ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista pihvejä uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia. Ota sitten paistinpannu esiin ja kuumenna siinä runsas määrä öljyä. Aseta pihvit pannulle peltiä vasten ollut pinta ylöspäin ja paistele kerran tai pari kääntäen kauniinvärisiksi. Pihvejä kannattaa käsitellä hellästi, koska muuten ne voivat hajota muruiksi. Turhaa kääntelyä ja ronkkimista kannattaa välttää.

5. Tarjoa härkäpapupihvit erilaisten perunoiden, riisin, pastan, salaatin tai grillattujen kasvisten kera. Pihvit sopivat myös mainiosti hampurilaispihveiksi tai pitaleivän täytteeksi. Itse söin pihvit kotitekoisten lohkoperunoiden ja oheisen kaurakermakastikkeen kera.


Persiljainen kaurakermakastike

1 dl kylmää vettä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kaurakermaa
1 tl kasvisliemijauhetta
Mustapippuria myllystä
Tuoretta persiljaa

1. Mittaa kattilaan kylmä vesi ja vehnäjauhot ja sekoita vispilällä. Lisää sitten kaurakerma ja kasvisliemijauhe.

2. Kuumenna ja anna kiehua muutama minuutti koko ajan sekoittaen.

3. Nosta kastike pois levyltä ja rouhi sekaan mustapippuria ja lisää persiljasilppu. Tarjoa kastike pihvien tai pyöryköiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.