18. tammikuuta 2016

Valkosipulisämpylät




Tuore leipä on minulle suurta herkkua. Vaikka olen enemmän ruisleivän ystävä, silloin tällöin tekee mieli vaaleaakin leipää. Nyt halusin jotain herkkuleipää linssilevitteen kaveriksi. Nämä valkosipulisämpylät sopivat sen kanssa hyvin! Oikeastaan näistä piti tulla valkosipuli-juustosämpylöitä, mutta en tullut ajatelleeksi sitä, miten kasvirasvajuustolle käy taikinan seassa. Vegaanijuustoraaste suli ja hävisi sämpylätaikinaan, niin ettei sitä näe eikä juuri maistakaan, ellei käytä maustettua juustoa. Sen sijaan vegejuusto teki sämpylöistä uskomattoman pehmeitä ja muhevia, kerrassaan vastustamattomia! Jos et kuitenkaan halua käyttää juustoa, voit korvata sen samalla määrällä jotain tuoretta yrttiä, esimerkiksi persiljalla tai basilikalla.

Pehmeät valkosipulisämpylät
25-30 sämpylää

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
3 rkl agavesiirappia tai sokeria
2 tl suolaa
5-6 valkosipulinkynttä
n. 1 dl vegaanista juustoa raasteena (esim. Wilmersburger)
10-11 dl vehnäjauhoja
1 dl oliiviöljyä
Seesaminsiemeniä pinnalle

1. Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi ja sekoita siihen kuivahiiva, agavesiirappi ja suola sekä noin 0,5 desiä jauhoja. Anna juuren aktivoitua samalla, kun silppuat valkosipulinkynnet mahdollisimman pieneksi ja raastat juuston. Sekoita sitten valkosipulit ja juusto kuplivan juuren joukkoon.

2. Vaivaa jauhot taikinaan pienissä erissä. Lisää öljy loppuvaiheessa ja vaivaa taikinasta pehmeä ja kimmoisa pallo. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja anna kohota noin tunnin.

3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Muotoile osista pötkylät ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pyöritä palloiksi ja anna kohota uunipellin päällä vielä noin 15-20 minuuttia. Juuri ennen uuniin laittamista sivele sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa 8 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.