23. kesäkuuta 2015

Seitania juhannusgrillissä




Ihmiset usein luulevat, että kasvissyöjä grillaa vain kesäkurpitsaa ja maissia. Todellisuudessa kasvikset ovat monen kasvissyöjänkin grillissä lisuke, joka tekee raskaasta grilliruoasta kevyempää ja houkuttelevampaa. Itse grillaan yleensä seitania, erilaisia seitan- ja soijamakkaroita, kesäkurpitsaa, paprikaa ja munakoisoa. Joskus myös Quornia, tofua ja valmiita seitangrillipaloja. Tänä juhannuksena söin grillikastikkella maustettua seitania, punajuuriseitania ja vartaita, joihin meni punasipulia, kesäkurpitsaa, pikkupaprikoita, soijapyöryköitä ja soijamakkaraa. Lisukkeeksi oli raikasta salaattia, latva-artisokkia ja uusia perunoita. Ruokajuomana oli talouden miespuoleisen jäsenen tekemää kotivalkoviiniä. Tein kaiken valmiiksi kotona ja otin kätevästi rasioissa mukaan, jolloin juhannuksena sain rentoutua ja vain laittaa ruoan grilliin.

Grilliseitanin ohje noudattelee muuten tavallista seitanin ohjetta, mutta korvasin osan nesteestä grillikastikkeella. Seitanpihvit valmistan yleensä Chocochilin ohjeella, mutta voit käyttää mitä tahansa muutakin ohjetta ja korvata osan nesteestä grillikastikkeella. Punajuuriseitanin ohjeen löysin maailmalta. Sen kanssa sovelsin ohjetta hieman enemmän. Käytin gluteenijauhojen lisäksi myös kikherne- eli gramjauhoja. Minulla ei ole paninigrilliä, joten kypsensin seitanin uunissa. En myöskään löytänyt punajuurimehua tavallisesta kaupasta, joten ostin ison purkillisen säilykepunajuuria ja käytin niistä vain nesteen. Se oli vain hätäratkaisu, joten jos mahdollista hanki oikeaa punajuurimehua. Sitä saa käsittääkseni erikoiskaupoista.

Seitanin grillaaminen ja paistaminen ei ole kovin tarkkaa puuhaa. Seitan on yleensä esikypsennetty esimerkiksi keittäen tai uunissa paistaen, joten pannulla tai grillissä tapahtuu vain rapeuden ja värin antaminen. Liian pitkä paistaminen tekee seitanista kuivaa. Paista seitania siis vain sen verran, että se saa väriä, mutta säilyy vielä pehmeänä.


Punajuuriseitan
4 isoa pihviä

3 dl gluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja
1 tl kasvisfondia
2 raakaa punajuurta
1 sipuli
250 ml punajuurimehua
4 rkl grillikastiketta
Suolaa ja pippuria myllystä

Grillikastiketta marinointiin

1. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ja sipuli lohkoiksi. Laita ne blenderiin ja mittaa perään kasvisfondi, punajuurimehu, suola ja pippuri ja grillikastike. Surauta tasaiseksi.

2. Sekoita gluteenijauhot ja gramjauhot keskenään sekaisin ja kaada punajuuriliemi blenderistä jauhojen sekaan. Sekoita tasaiseksi massaksi.


3. Jaa seitanmassa paloiksi, muotoile niistä mieleisiäsi pihvejä ja asettele ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa ensin 15-20 minuuttia. Ota sitten pihvit pois uunista ja sivele ne molemmin puolin grillikastikkeella. Laita pihvit takaisin uuniin noin 5 minuutiksi ja toista kastikkeen sively. Paista vielä 5 minuuttia ja ota pihvit kokonaan pois uunista. Jos et laita pihvejä enää grilliin, paista niitä vielä hetken kauemmin tai ruskista ne pannulla ennen tarjoilua.




Grilliseitan

Seitan:
2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl gramjauhoja
1 tl savupaprikajauhetta
2 tl soijakastiketta
1 dl vettä
0,5 dl grillikastiketta

Keitinliemi:
1,5 l vettä
Kasvisfondia ohjeen mukaan
0,25 dl soijakastiketta
0,25 dl balsamicoa

Grillikastiketta marinointiin

1. Sekoita seitanin kuivat aineet keskenään. Sekoita myös nesteet keskenään. Yhdistä ja vaivaa kiinteäksi palloksi. Jos seitan tuntuu kuivalta, lisää vettä vähän kerrallaan kunnes kaikki jauhot ovat kiinnittyneet yhdeksi palloksi.

2. Muotoile seitanista pötkylä ja leikkaa paloiksi. Muotoile paloista haluamasi muotoisia pihvejä. Muista, että ne turpoavat jonkin verran keitettäessä. Pidä seitanpalat pöydällä erillään toisistaan ja kostuta käsiä vedellä, jos taikina meinaa tarttua sormiin.

2. Mittaa isoon kattilaan kaikki keitinliemen ainekset ja kiehauta. Upota seitanpalat yksitellen keitinliemeen ja anna kiehua rauhallisesti noin 20-30 minuttia. Nosta sitten seitanit pois ja levitä niiden päälle marinadia. Anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli ja paista pannulla tai grillissä sen verran, että pihvit saavat väriä.


Kaunista kesää kaikille lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.