30. heinäkuuta 2015

Pavlova ja pikkumarengit




Marenki on makeista herkuista yksi suosikeistani. Maaliskuussa Chocochilin Facebook-sivulla oli juttua vegaanisista marengeista, jotka valmistetaan säilykekikherneiden liemestä. Ihmettelin asiaa enkä ollut uskoa, että nämä vegaanimarengit olisivat yhtä hyviä tai jopa parempia kuin kananmunamarengit. Viime pääsiäisenä päätin kuitenkin antaa niille mahdollisuuden. Ne onnistuivat heti ensimmäisellä yrityksellä täydellisesti ja sain huijattua niillä pääsiäisvieraita. Nämä kikhernemarengit ovat todellakin parempia kuin perinteiset marengit!

Ensimmäisen kokeilun jälkeen aloin haaveilla vegaanisesta marenkikakusta eli pavlovasta. Pääsin tekemään sen heinäkuun alussa olleisiin valmistujaisjuhliini. Kikherneliemivaahto käyttäytyy samoin kuin keltuaisvaahto. Näin ollen siinä on myös samat haasteensa. Paistamiseen kannattaa varata aikaa runsaasti, jotta lopputulos on hyvä. Kannattaa myös tehdä pieni testierä ennen suuremman marenkimäärän paistamista, jotta tiedät, millaisessa lämpötilassa ja kuinka pitkään ne paistuvat omassa uunissa.

Tällä ohjeellani tulee aika iso määrä vaahtoa, josta voi tehdä vaikka 2-3 marenkikakkua, useita pellillisiä pikkumarenkeja tai kakun ja pikkumarenkeja. Liemenä käytin Bonduelle-merkkisten kikherneiden lientä (en tiedä, onko sillä merkitystä). Kikherneistä puolestaan tein hummusta. Tämä pavlova oli valmistujaisjuhlieni makeassa pöydässä yhdessä suklaamoussekakun ja ystäväni tekemän upean kukkakakun kanssa. Suklaakakun esittelin edellisessä blogipostauksessa. Tarkoitukseni oli koristella kakku marjojen lisäksi orvokin kukilla, mutta kaiken juhlahulinan keskellä unohdin sen tyystin.


Pavlova ja pikkumarengit
1 kakku & noin 6 pellillistä marenkeja

Marenki:
2,5 dl kikherneiden säilöntälientä
2,5 tl sitruunamehua
0,5 tl vaniljasokeria
3,75 dl sokeria

Täyte:
1,5 dl Alpro soijavispiä
Erilaisia marjoja tai hedelmiä

1. Mittaa kikherneliemi kulhoon ja vatkaa se vaahdoksi. Lisää sitten sitruunamehu ja sokerit vähän kerrallaan. Vatkaa kunnes vaahto on jämäkkää eikä valu kulhosta, kun käännät sen ylösalaisin.

2. Lämmitä uuni 100 asteeseen. Piirrä leivinpaperille ympyrä esimerkiksi haluamasi tarjoilualustan avulla. Laita paperi uunipellille kynän jälki alaspäin ja levitä marenkivaahtoa ympyrän mukaisesti. Muotoile vaahto niin, että marenki on reunoilta hieman paksumpaa kuin keskeltä. Laita kakku uuniin keski- tai alatasolle ja paista kunnes se irtoaa paperista ja on kevyt. Tähän voi mennä kaksikin tuntia. Älä anna pinnan ruskistua.

3. Kakun paistuessa siirrä loput marenkivaahdosta pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille pieniä marenkeja. Pursota marengeista mahdollisimman samankokoisia, jotta ne kypsyvät uunissa samaan tahtiin. Paista pikkumarenkeja uunissa yksi tai kaksi peltiä kerrallaan noin 1-2 tuntia. Jos paistat kahta peltiä samaan aikaan, vaihda peltien paikat keskenään paistamisen aikana. Marengit ovat kypsiä, kun ne irtoavat paperista ja ovat kauttaaltaan kuivia. Varo, ettei marengit ala ruskistua.

4. Pikkumarengit ovat tarjoiluvalmiita sellaisenaan. Pavlovaa varten vaahdota soijavispi, levitä se kakun päälle ja koristele marjoilla. Itse laitoin kakun päälle mansikoita ja pensasmustikoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.