31. elokuuta 2015

Vegemozzarellapizza




Aloitin elokuussa toistaiseksi vegaanisen ruokavalion ja aioin täyttää blogin elokuun aikana erilaisilla ihanilla vegaaniresepteillä. Kaikenlaisten kiireiden takia elokuusta tuli Tiinan keittiössä kuitenkin hyvin hiljainen. Olen kokkaillut lähinnä kiireruokia (jotain pakastimesta uuniin tai pastakastikkeen lämmitystä) ja muutaman ruoan, jotka olisivat maun puolesta voineet tulla blogiin, mutta en kirjoittanut niiden aineksia ylös. Jatkossa yritän olla aktiivisempi blogikirjoittelija. Minulla onkin mielessä muutamia herkullisia ideoita ja reseptejä, joita haluan päästä kokeilemaan mahdollisimman pian.

Tämän vegemozzarellan ohjeen löysin, kun etsin verkosta erilaisia vegaanijuustopizzojen ohjeita. Resepti vaikutti niin hienolta, että sitä oli pakko kokeilla. Vegemozzarellan alkuperäinen ohje löytyy täältä. Itse tein alkuperäisen ohjeen annoksen kaksinkertaisena, koska määrä vaikutti niin pieneltä. Kaksinkertainen määrä riitti hyvin neljään pizzaan sekä pieni pala jäi jääkaappiin säilöön. Sen palan käytin myöhemmin lämpimiin voileipiin.

Pizzataikinan tein ohjeella, jota olen käyttänyt lähes aina pizzaa tehdessä. Jokin siinä on kuitenkin mennyt viime aikoina vikaan, sillä vaikka se kohoaa ihan hyvin se jää uunissa aika lättänäksi. Haluaisin pizzapohjan olevan reunoilta pehmeä ja kuohkea, mutta keskeltä ohut. Siksi en jaa taikinan ohjetta tässä lainkaan. Hyvän pizzataikinan salaisuus on kuitenkin riittävä vaivaus ja pitkä kohotus. Kun taikina on kohoomassa, teen seuraavaksi tomaattikastikkeen. Pidän pizzan päällä melko voimakkaasta tomaattikastikkeesta, jonka annan kiehua kannen alla yleensä noin tunnin. Mitä pidempään annat kastikkeen valmistua, sitä maukkaampaa siitä tulee. Jos et pidä kovin voimakkaasta kastikkeesta, säädä sen makua lisäämällä siihen vettä. Kastikkeen valmistumisen ja taikinan kohoamisen aikana valmistelen muut täytteet. Tässä tapauksessa vegemozzarellan ja kasvikset. Pizzaan käyttämäni munakoisot ovat peräisin äitini kasvihuoneesta. Jos sinulla ei satu kasvamaan kotona pieniä ja söpöjä munakoisoja, kaupankin isot munakoisot käyvät hyvin.

Vegaanimozzarellapizza
...munakoisolla, luomutomaatilla ja punasipulilla
4-5 pientä pizzaa

Tomaattikastike:
400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
70 g tomaattisosetta
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl vettä
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviiniä/punaviinietikkaa
Suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoita. Laita kattilaan kansi päälle, kuumenna kastike kiehuvaksi ja laske sitten lämpöä keskilämmölle. Anna kastikkeen porista liedellä kannen alla vähintään 30 minuuttia, mieluiten tunnin. Sekoita muutaman kerran valmistuksen aikana. Ennen kannen avaamista kannattaa siirtää kattila pois kuumalta liedeltä ja odottaa hetki että porina hiljenee. Tällöin keittiötä ei tarvitse siivota tomaattiroiskeista.

2. Kun kastike on valmista, sammuta liesi ja anna kastikkeen jäähtyä rauhassa. Jos käytit tomaattimurskaa ja haluat tasaisemman lopputuloksen, surauta jäähtynyt kastike blenderissä tai sauvasekoittimella.

Mozzarella:
100 g cashewpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
7 dl kuumaa vettä
7 rkl tapiokatärkkelystä
3 rkl oliiviöljyä
2 tl merisuolaa
1 rkl sitruunamehua

1. Aloita mozzarellan valmistus edellisenä iltana liottamalla cashewpähkinöitä yön yli runsaassa vedessä. Tämä helpottaa pähkinöiden hienontamista.

2. Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja surauta tasaiseksi.

3. Kaada neste kylmälle paistinpannulle ja säädä liesi keskilämpöä hieman korkeammalle (itse käytin nelosta). Sekoittele nestettä koko ajan. Hetken kuluttua seoksesta alkaa muodostua kokkareita. Vähennä silloin lieden lämpöä ja jatka massan sekoittelemista. Varo, ettei massa pala pohjaan.

4. Sekoittele massaa kunnes se on yksi suuri kiinteä lautta. Anna vegemozzarellan sitten jäähtyä ennen pizzan päälle laittamista.

Pizzan kokoaminen:
Pizzataikinaa
Tomaattikastiketta
2 pientä munakoisoa
1 punasipuli
3 pientä luomutomaattia
Vegaanimozzarellaa
Hyvää oliiviöljyä
Oreganoa
Tuoretta basilikaa

1. Viipaloi munakoisot mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Ripottele lautaselle suolaa ja asettele munakoisosiivut suolan päälle. Ripottele sitten suolaa vielä siivujen päälle. Anna munakoisosiivujen itkeä sillä aikaa, kun leikkaat tomaatit siivuiksi ja sipulin ohuiksi renkaiksi. Sipulirenkaat onnistuvat helpoiten vihannesmandoliinilla.

2. Kuivaa itkeneet munakoisot kahden talouspaperin välissä ja paista ne sitten pannulla runsaassa öljyssä rapeiksi munakoisosipseiski. Valuta valmiit munakoisot talouspaperin päällä.

3. Kauli pizzataikina ohueksi. Levitä tomaattikastike lusikalla pohjan päälle. Asettele pizzan päälle tomaattisiivut, munakoisosipsit ja sipulirenkaat. Ota sitten jäähtyneestä vegemozzarellasta kahden lusikan avulla haluamasi kokoisia kokkareita ja asettele ne pizzan päälle. Voit myös nostaa koko mozzarellalautan leikkuulaudalle ja leikata veitsellä siitä siivuja.

4. Paista pizzaa 200-250 asteisessa uunissa, kunnes pizzan reunat saavat väriä ja mozzarella ruskistuu hieman. Ripottele valmiin pizzan päälle kuivattua oreganoa ja roiski hieman hyvänmakuista oliiviöljyä. Koristele tuoreella basilikalla ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.