7. toukokuuta 2016

Mansikkajäädykekakku




Ensi sunnuntaina on äitienpäivä. Lisäksi nyt on lähes koko Suomessa hurjan hieno sää. Nämä ovat sellainen yhdistelmä, että minun oli pakko kokeilla jäädykekakkua. En ollut tällaista ennen tehnyt ja yllätyin siitä, miten helppoa tämä oli tehdä. Kakun väri oli kauniin vaaleanpunainen ja maku oli mansikkainen. Kakun päälle pursotin marenkia, jonka aioin "liekittää" nestekaasupolttimella eli tohottimella. Se olisi tuonut marengin kauniisti esiin ja vähän rapeuttanut sen pintaa. Lähdin kuitenkin kakun kanssa pois kotoa ja unohdin liekittimen kotiin, joten viimeistely jäi tekemättä.

Jos et ole ennen tehnyt vegaanista marenkia, tulet yllättymään, miten se on miltei samanlaista kuin kananmunamarenki. Vegaaninen marenki valmistetaan aquafabasta eli nesteestä, jota saadaan kikhernepurkista. Itse käytän marenkiin mieluiten Bonduelle-merkkisien kiksujen nestettä (ei vähälieminen versio!) ja olen onnistunut siinä joka kerta. Jos et halua käyttää kikherneitä heti, voit vaikka pakastaa ne myöhempää käyttöä varten. Kikherneet sopivat esimerkiksi yllättävän hyvin pastakastikkeeseen. Tiinan keittiön kikhernereseptit löydät täältä.

Meillä tämä jäädykekakku syötiin äitienpäivän etukäteisjuhlissa ja se maistui erinomaisesti niin aikuisille kuin lapsillekin. Kaikki kehuivat sen raikkautta ja sitä, ettei se ole ollenkaan niin makea kuin miltä saattaa näyttää. Ensi kerralla parantaisin marengin jämäkkyyttä nostamalla sokerin määrän kokonaiseen desiin. Nyt marenki menetti hieman muotoaan pursottaessa.

Raikas mansikkajäädykekakku
1 iso tai 2 pientä

Jäädyke:
500 ml soijavispiä
250 ml kauravaniljakastiketta
280 g pakastemansikoita
Tuoreita mansikoita

Marenki:
0,5 dl aquafabaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl sitruunamehua
Hyppysellinen vaniljasokeria

1. Ota mansikat sulamaan huoneenlämpöön. Vispaa sitten sähkövatkaimella soijavispi vaahdoksi. Lisää sekaan vaniljakastike ja vatkaa.

2. Surauta hiukan sulaneet mansikat sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi soseeksi. Sekoita mansikkasose vaahdon joukkoon.

3. Vuoraa irtopohjavuoan reunat leivinpaperilla tai tuorekelmulla tai käytä reunakalvoa. Voit myös käyttää silikonista kakkuvuokaa, sitä ei tarvitse vuorata.

4. Leikkaa mansikat muutaman millin paksuisiksi siivuiksi ja painele siivut kiinni kakkuvuoan yläreunaan. Täytä sitten vuoka mansikkavaahdolla ja pakasta yön yli.

5. Seuraavana päivänä vaahdota aquafaba, sitruunamehu ja vaniljasokeri keskenään kevyeksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sitten sokeri pienissä erissä ja vatkaa täydellä teholla kovaksi vaahdoksi, joka ei valu. Siirrä marenki pursotuspussiin.

6. Ota jäädyke pakastimesta, avaa reunat ja kumoa kakku tarjoilulautaselle. Irroita vielä vuoan pohja. Pursota marenki tähtityllalla kakun päälle ja halutessasi liekitä marenki nestekaasupolttimella. Tarjoa heti tuoreiden mansikoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.