25. heinäkuuta 2017

Mansikkatäytekakku






Serkkuni kysyi minulta, voisinko tehdä vegaanisen täytekakun hänen lapsensa rippijuhliin, vaikka paikalla oli myös pitopalvelu hoitelemassa tarjoiluja. Vegaanista kakkua he eivät olisi pystyneet tehdä, mutta onneksi se ei ole minulle mikään ongelma. Pohjimmiltaanhan kyse on vain eri ainesten ostamisesta kaupassa, ei mistään rakettitieteestä. Otin tarjouksen innostuneena vastaan ja suunnittelin ihan tavallisen mansikkakermakakun, jossa on vaalea kakkupohja ja täytteenä mansikkahilloa ja "juustokakkumoussea" eli kauratuorejuustoa ja kaurakermaa. Pinnalle sitten kaurakermapursotukset ja tuoreita kotimaisia mansikoita sekä mansikanlehtiä äitini puutarhasta.

Vaikka itse löysin tästäkin kakusta parantamisen varaa ensi kertaan, kaikki tuntuivat siitä pitävän ja sitä ihastelevan. Ihastusta kakku keräsi erityisesti Facebookin Vegaanisen kasvisruoat -ryhmässä, jossa se on tätä kirjoittaessani kerännyt lähes 500 tykkäystä. Kyllähän siitä kieltämättä aika ihana tuli! ^_^

Tämän kakun lähes kaikki ainekset löytyvät tavallisesta ruokakaupasta eikä niiden perässä tarvitse juosta ympäri kyliä. Viinikiveä ei löydy joka paikasta, mutta et välttämättä sitä tarvitse saadaksesi aikaan herkullisen ja kauniin kakun. Koristelussa voit ottaa omia taiteellisia vapauksia, mutta ohjeessa kerron, miten itse kakun koristelin. Mikään ei myöskään estä sinua muokkaamasta myös täytteitä omaan makuun tai tarpeisiin sopivaksi. En itsekään ikinä pysy reseptissä, edes omassa. :D Juustokakkumoussen nimesin kuten nimesin, koska se maistuu juustokakulta, mutta on moussemaisen pehmeää ja ilmavaa. Olen tehnyt aiemmin suunnilleen samalla tavalla myös vadelmatäytettä täytekakkuun ja kuppikakkukuorrutetta, joten siitäkin on moneksi.

Kakun kuljettaminen juhlapaikalle olikin oma projektinsa. Onneksi oli auto käytössä. Istuin kakku sylissä etupenkillä, kun isä ajoi äärimmäisen varovasti kiertäen kaikki kaivonkannet, kuopat ja muhkurat ja varoen kaikenlaisia äkillisiä liikkeitä. Matkassa meni enemmän aikaa, mutta kakku säilyi juhlapaikalle asti täydellisen ehjänä.

Kakku irtopohjallisessa pahvilaatikossa valmiina kuljetukseen.

Hurmaava mansikkatäytekakku
noin 20 palaa

Pohja:
Kaksi pellillistä kakkupohjaa (ohje löytyy Kamomillan konditoriasta)

Täyte:
6 dl kauravispikermaa (itse käytin Planti Creamy Dessertiä)
300 g vegaanista tuorejuustoa (itse käytin Oatly påMackania)
1 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta (tai 3-4 tl vaniljasokeria)

400-500 g mansikkahilloa

Kostuke:
Kaksi annosta sitruuna-sokeri-vesiseosta (ohje löytyy Kamomillan konditoriasta)

Kuorrutus:
8 dl kauravispikermaa
2 rkl sokeria
0,5 tl viinikiveä (cream of tartar) (ei pakollinen)
1-2 litraa kotimaisia mansikoita

1. Valmista kakkupohjat Kamomillan konditorian ohjeella ja anna niiden jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä. Valmista odotellessa juustokakkumousse.

2. Täytettä varten vatkaa kauravispit vaahdoksi sähkövatkaimella isossa kulhossa. Muussaa sitten tuorejuustot ensin haarukalla ja lisää sitten nekin vaahtoon ja vatkaa, kunnes seos on tasaista. Lisää sekaan sokeri ja vaniljajauhe.

3. Valmista kostuke ja odota, että sokeri liukenee nesteeseen.

4. Kokoa kakku. Aseta ensin alin pala kakkualustalle, kostuta se ja levitä sen päälle kerrokset hilloa ja juustokakkumoussea. Nosta sitten toinen kerros täytteiden päälle ja kostuta ja levitä täytteet. Jatka kunnes pohjat loppuvat. Kostuta vielä päälimmäisinkin pohja ja mikäli juustokakkumoussea jäi jäljelle levitä loput kakun päälle ja reunoille. Anna kakun maustua jääkaapissa yön yli.

5. Seuraavana päivänä vaahdota kauravispit ja mausta ne sokerilla ja sekoita joukkoon myös viinikivi. Jos kakku on vielä paljas, levitä kermavaahtoa ohut kerros joka puolelle kakkua.

6. Koristellaksesi kakun pursota kermaa ensin reunoille ja sitten päälle keskustaa lukuunottamatta. Itse tein ruusupursotukset Wiltonin 2D tyllalla. Ohje siihen löytyy netistä, esim. täältä. Nurkat, aukkokohdat ja yläreunat pursotin Wiltonin 1M tyllalla tehden reunoihin röyhelömäistä kiehkuraa. Aivan hyvin kaiken olisi tehnyt samallakin tyllalla. Koristele sitten kakun keskusta puolikkailla mansikoilla ja tuoreilla mansikanlehdillä. Muistathan aina pestä ulkoa kerätyt kukat ja lehdet ennen koristeeksi laittamista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.