19. maaliskuuta 2015

Timjamipihvit ja valkosipulikastike




Seitan on erittäin monikäyttöinen ja hyvin proteiinipitoinen herkku. Sen voi maustaa millä tahansa ja siitä voi muotoilla lähes miten tahansa. Seitan ei maistu itsessään juuri muulta kuin kikhernejauhoilta, joten maustaminen ja marinointi on tärkeää. Toinen tärkeä vaihe seitanin valmistuksessa on riittävä vaivaus. Vaivaus aktivoi gluteenijauhot ja seitaniin muodostuu sitko. Hyvin vaivattu seitan on rakenteeltaan "kuohkeampaa" kuin heikosti vaivattu. Seitanin rakenne tai maku ei kärsi pakastuksesta, joten voit laittaa ylimääräiset pihvit pakastimeen. Huomaa, että seitanin tärkein raaka-aine on gluteenijauho, joka on siis miltei pelkkää gluteenia. Seitan ei näin ollen sovi gluteenille herkille ihmisille eikä seitania voi valmistaa gluteenittomana.

Gluteenijauhoja myyvät ainakin ekokaupat, esimerkiksi Ruohonjuuri, ja Punnitse ja Säästä. Gramjauhoja eli kikhernejauhoja saa ekokauppojen ja Punnitse ja Säästän lisäksi etnisistä ruokakaupoista. Etnisten kauppojen gramjauhot ovat yleensä parempilaatuisia ja edullisempia kuin ekokauppojen jauhot. Savupaprikaa taas saa hyvin varustetuista tavallisista ruokakaupoista, mutta myös ekokaupoista ja Punnitse ja Säästästä. Savupaprikan voi myös korvata tavallisella paprikajauheella, mutta silloin menetetään savupaprikan upea aromi.

Timjamilla maustetut seitanpihvit

Kuivat aineet:
2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl gramjauhoja
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
1 tl valkosipulijauhetta

Nesteet:
2 tl soijakastiketta
1,5 dl vettä + muutama tl vaivausvaiheessa

Keitinliemi:
1,5 l vettä
Kasvisfondia ohjeen mukaan
0,25 dl balsamicoa
0,25 dl soijakastiketta

Marinointikastiketta

1. Sekoita kuivat aineet huolellisesti keskenään. Sekoita nesteet keskenään.

2. Kaada nesteet kuivien aineiden sekaan ja sekoita. Jos seos tuntuu heti kuivalta, lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on yhtenäinen pallo.

3. Aloita sitten vaivaaminen. Seitanin valmistuksessa on tärkeää riittävä vaivaus. Vaivaa seitania 5 minuuttia tai niin kauan kuin jaksat. Hyvin vaivattu seitan on kimmoisa ja kiinteä eikä siitä irtoa paloja käsiin. Lisää vettä aina kun seitan näyttää kuivalta. Jos seitan meinaa tarttua liikaa käsiin tai kulhoon, kastele kädet vedellä ja jatka vaivaamista. Käytetyt astiat ja välineet kannattaa laittaa heti käytön jälkeen likoamaan lämpimään veteen, sillä gluteeni voi jymähtää niihin kiinni.

Valmiiksi vaivattu seitan

4. Muotoile seitanista pötkylä ja leikkaa se terävällä veitsellä siivuiksi. Pidä siivut erillään toisistaan, sillä ne tarttuvat helposti toisiinsa. Kastele kädet ja taputtele siivut litteiksi. Ota huomioon, että pihvit turpoavat keitettäessä.

5. Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Laita seitanpihvit kattilaan yksitellen ja keitä niitä noin 30 minuuttia.

Seitanpihvit keitinvedessä

6. Kaada keitinvesi pois ja siirrä pihvit kannelliseen astiaan. Levitä pihvien pinnalle marinointikastiketta ja anna niiden maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia, mieluiten yön yli.

7. Kuumenna pannulla öljyä ja paista seitanpihvit keskilämmöllä kauniin värisiksi. Liian pitkä paistaminen voi tehdä pihveistä kuivia, mutta liian lyhyt jättää pihvit löysiksi. Tarjoile pihvit jonkin lisukkeen kanssa tai vaikka sämpylän välissä.

Valkosipulikastike

Valmista valkosipulikastike samoin kuten papupihvien persiljakastike. Lisää loppuvaiheessa kastikkeen sekaan maun mukaan 1-2 murskattua valkosipulinkynttä ja persiljan sijaan esimerkiksi tuoretta ruohosipulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.