16. huhtikuuta 2015

Naan




Mikään ei voita oikeaa tandooriuunissa paistettua naanleipää! Mutta tavallisessa uunissa paistettu naanleipä on siitä huolimatta herkullista. Tämän yleensä käyttämäni naanohjeen olen löytänyt Pastanjauhantaa blogista. Olen tehnyt siihen hiuksen hienoja omia muutoksiani, koska ohje on mielestäni muuten kaikinpuolin oivallinen. Intiassa leipää, esimerkiksi naanleipää, käytetään yleensä syöntivälineenä. Parhaimmillaan nämäkin leipät ovat syötynä intialaisen ruoan kanssa. Voit esimerkiksi leipoa naanleipiä riisin keittämisen sijaan. Kuvassa on vasemmalla epävegaaninen naan ja oikealla (pakastimesta sulatettu) vegaaninen naan.

Vegaaninen naan
10 pientä leipää

2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl ruokokidesokeria
1/2 dl oliiviöljyä
3/4 dl maustamatonta soijajugurttia
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 rkl vegaanista margariinia

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon suola, sokeri, öljy ja jugurtti ja sekoita tasaiseksi.

2. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhot hiivaveteen pienissä erissä. Itse olen antanut yleiskoneen hoitaa sekoittamisen ja vaivaamisen, mutta voit tehdä sen käsinkin. Tosin taikina on niin tahmeaa, että puolet siitä tarttuu käsiin. Peitä sitten kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 30 minuuttia.

3. Kun taikina on kohonnut ainakin tuplasti suuremmaksi, kumoa se jauhotetulle pöydälle tai leivonta-alustalle, muotoile pötkyläksi ja leikkaa kymmeneen palaan. Sitten muotoillaan leivät. Oma tekniikkani on roikottaa taikinaa jauhoisin käsin ilmassa aina yhdestä reunasta kiinni pitäen ja samalla eri suuntiin venyttäen. Näin saan aikaan pisaranmuotoisia leipiä. Kaulinta en ole koskaan käyttänyt naanleipien leivonnassa. Aseta leivät sitten leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

4. Paista leipiä 275 asteessa noin 5 minuuttia tai kunnes pinta on kauniinvärinen. Vahdi leipiä koko paistamisen ajan, sillä ne palavat kuumassa uunissa hyvin herkästi.

5. Sulata margariini ja voitele se vastapaistetuiden leipien päälle ja tarjoile lämpiminä curryn kanssa. Pakasta ylimääräiset leivät seuraavaa kertaa varten.



Epävegaaninen naan
10 pientä leipää

2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl ruokokidesokeria
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 rkl voita

1. Vatkaa kananmuna kevyesti, niin että sen rakenne rikkoutuu. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

2. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhot hiivaveteen pienissä erissä. Itse olen antanut yleiskoneen hoitaa sekoittamisen ja vaivaamisen, mutta voit tehdä sen käsinkin. Tosin taikina on niin tahmeaa, että puolet siitä tarttuu käsiin. Peitä sitten kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 30 minuuttia.

3. Kun taikina on kohonnut ainakin tuplasti suuremmaksi, kumoa se jauhotetulle pöydälle tai leivonta-alustalle, muotoile pötkyläksi ja leikkaa kymmeneen palaan. Sitten muotoillaan leivät. Oma tekniikkani on roikottaa taikinaa jauhoisin käsin ilmassa aina yhdestä reunasta kiinni pitäen ja samalla eri suuntiin venyttäen. Näin saan aikaan pisaranmuotoisia leipiä. En ole koskaan käyttänyt kaulinta naanleipien leivonnassa. Aseta leivät sitten leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

4. Paista leipiä 275 asteessa noin 5 minuuttia tai kunnes pinta on kauniinvärinen. Vahdi leipiä koko paistamisen ajan, sillä ne palavat kuumassa uunissa hyvin herkästi.

5. Sulata voi ja voitele se vastapaistetuiden leipien päälle ja tarjoile lämpiminä curryn kanssa. Pakasta ylimääräiset leivät seuraavaa kertaa varten.


Vinkki! Valkosipulinaania saat, kun sekoitat sulatetun voin tai margariinin joukkoon 1-2 valkosipulinkynttä (maun mukaan) ja levität sen leivän pinnalle heti uunista tultua. Herkullista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.