9. huhtikuuta 2015

Valkosuklaamoussea suklaakupissa




Näin telkkarissa, kun Rachel Khoo teki suklaakuppeja, jotka hän täytti suklaakakulla, kirsikoilla ja kermavaahdolla. Kupit näyttivät niin ihanilta ja hauskoilta, että halusin kokeilla niitä itsekin. Aloin pohtia, millä täyttäisin ne. Olen aikaisemmin tehnyt suklaamoussea tummasta suklaasta, mutta en uskonut sen näyttävän ruskeassa suklaakupissa niin hyvältä kuin vaalea valkosuklaamousse. En kuitenkaan itse syö kovin paljon makeaa, joten päätin tehdä suklaakuppeja ja suklaamoussea siskoni lasten kanssa. He olivat innoissaan erityisesti kuppien tekemisestä ja lopullisten teosten koristelusta.

Voit tehdä kupit ja moussen mistä tahansa suklaasta. Voit tehdä yhtä hyvin esimerkiksi vaaleita kuppeja tummalla moussella. Kuppeja varten ostin laadukasta suklaata kahvi- ja suklaakauppa Caffista. Caffeja löytyy Helsingin keskustasta, Flamingosta, Itiksestä ja Sellosta. Tarkoituksenani oli maksimoida temperoinnin onnistumisen mahdollisuudet. Luin netistä, että tavallisilla kaupan karkkihyllyn suklailla temperointi on mahdotonta tai hyvin vaikeaa. Yritin temperointia ensimmäistä kertaa elämässäni eikä se onnistunut, vaikka lämpötilat menivät suunnilleen nappiin. Mahtoiko vika olla tekijässä vai suklaassa? Kupit täytteineen olivat kuitenkin erinomaisen hyviä, joskin melko makeita.

Valkosuklaamoussea suklaakupissa
4 kuppia

Kupit:
250 g laadukasta maitosuklaata
4 vesi-ilmapalloa

Mousse:
125 g valkosuklaata
1 kananmuna
3 dl kuohukermaa

Suklaakupit
1. Puhalla ilmapallot ilmalla ja huuhtele ne vedellä, jotta ne ovat puhtaita. Järjestä pakastimeen tilaa.

2. Temperoi maitosuklaa vesihauteessa. Temperoinnissa auttaa esimerkiksi Kinuskikissa. Jos temperointi ei onnistu, niin ei haittaa. Suklaakupit onnistuvat siitä huolimatta.


3. Kaada suklaa pieneen kulhoon, johon mahtuu yksi ilmapallo. Kasta pallot yksitellen suklaaseen ja nosta leivinpaperilla tai tuorekelmulla päällystetylle tarjottimelle ja siirrä pakastimeen jähmettymään.

4. Kun ensimmäinen kerros on jähmettynyt, toista suklaaseen kastaminen. Kasta samat alueet kuin aikaisemmalla kerralla, jotta kupista tulee kestävä. Laita sitten pallot takaisin pakastimeen.


Mousse
5. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Nosta pois vesihauteesta ja anna jäähtyä hetken. Lisää muna sulan suklaan joukkoon ja sekoita kaapimen avulla kunnes seos on tasaista.

6. Vaahdota kuohukerma löysäksi vaahdoksi.

7. Jaa kermavaahdosta 1/3 valkosuklaan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kaapimella astian reunoilta keskelle. Näin vaahto pysyy kuohkeana. Kaada suklaa-kermaseos lopun kermavaahdon joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi.

8. Nosta ilmapallot pakastimesta ja tee niihin viillot. Irroita tyhjentyneet pallot varovasti suklaasta. Jäljelle jää hauskat suklaakupit. Täytä suklaakupit valkosuklaamoussella ja siirrä pakastimeen puoleksi tunniksi. Jos teet kupit reilusti etuajassa, pidä ne jääkaapissa. Moussen ei ole tarkoitus jäätyä.


9. Koristele suklaarouheella, nonparelleilla, karkeilla, kaakaojauhella, tuoreilla marjoilla tai millä ikinä haluat ja tarjoile.

Suklaakuppi koristeltuna lapsen maun mukaan.

Vinkki! Jos teet moussea aikuisille, voit maustaa sen esimerkiksi konjakilla, amaretolla, Cointreaulla tai millä tahansa muulla liköörillä. Lisää haluamaasi alkoholia 2 rkl suklaan joukkoon samalla kuin lisäät kananmunan.

2 kommenttia:

  1. Hauska idea ja hieno lopputulos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva että pidät! :) Ja hienoa kun löysit tänne Tiinan keittiöön.

      Poista

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.