2. huhtikuuta 2015

Feta-pinaattipiirakka




Tein tätä piirakkaa tarjottavaksi, kun luonani kävi ystävä vierailulla. Feta-pinaattipiirakka on helppo tehdä ja sopii mainiosti erilaisiin tilaisuuksiin, juhliin, illanistujaisiin tai vaikka päivälliseksi salaatin kanssa. Netissä on useita erilaisia feta-pinaattipiirakan ohjeita. Tämä Tiinan keittiön ohje eroaa muista sillä, että tämä on gluteeniton, laktoositon ja sipuliton, joten se sopii FODMAP-ruokavaliota noudattavalle. Piirakkaa suunnitellessani löysin tämän blogikirjoituksen, joka listaa selkeästi, mitä kyseistä ruokavaliota noudattava voi syödä ja mitä ei.

Jauhoina kannattaa käyttää jotain karkeampia gluteenittomia (ja laktoosittomia) jauhoja tai voit karkeuttaa hienoja jauhoja korvaamalla osan jauhoista esimerkiksi kaurahiutaleilla. Hajupihkaa laitoin piirakkaan tuomaan hiukan sipulista makua. Hajupihkasta kirjoitin aikaisemmin ensimmäisen currypostauksen yhteydessä. Jos kaapista ei löydy hajupihkaa ennestään etkä kokkaile intialaisia ruokia, ei sitä kannata vain tätä piirakkaa varten ostaa.

Gluteeniton feta-pinaattipiirakka

Pohja:
100 g laktoositonta margariinia
2 dl gluteenitonta & laktoositonta jauhoa
1/2 tl suolaa
2 rkl vettä

Täyte:
1/4-1/2 tl hajupihkaa
150 g pakastepinaattia
150 g laktoositonta fetajuustoa
3 munaa kevyesti vatkattuna
1,5 dl kaurakermaa (tai laktoositonta lehmäkermaa)
Hyvää suolaa
Mustapippuria myllystä

1. Nypi margariini ja jauhot keskenään. Lisää sitten suola ja vesi. Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina siihen tasaisesti.

2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja sekoita hajupihka öljyyn. Tiristele hetken ja lisää pannulle jäiset pinaatit. Käännä lämpö pienelle ja anna pinaatin sulaa rauhassa välillä sekoitellen.

3. Leikkaa feta pieniksi kuutioiksi ja sekoita pinaattiin. Vatkaa munat kevyesti ja sekoita kerma niiden joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä pinaatti-fetaseos piirakkapohjalle ja kaada muna-kermaseos täytteen päälle.

4. Paista uunissa 200 asteessa noin 35-45 minuuttia. Paista kunnes täyte on kiinteä ja pinta on kauniinvärinen. Paistoaika riippuu piirakan koosta ja täytteen määrästä. Paksumpi kerros täytettä kypsyy hitaammin.


Vinkki! Jos haluat nostaa piirakan uudelle tasolle, asettele piirakan pinnalle halkaistuja kirsikkatomaatteja tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Ne tuovat piirakkaan lisää mehevyyttä.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi3/4/15 16:52

    Kiitos tästä! Tätä kokeillaan meilläkin, kunhan pinaattia pääsee kasvattamaan! T. Maija

    VastaaPoista
  2. Tuoreesta pinaatista tulee hauskannäköinen lopputulos. Tätä ohjetta voi tietysti muokata omiin tarpeisiin sopivaksi. Jauhot voivat olla tavisjauhoja ja hajupihkan sijaan voi laittaa silputun sipulin. :)

    VastaaPoista

Teitkö tätä kotona, maistuiko? Entä onko ohjeessa virhe tai jotain epäselvää? Vai kävitkö vain selaamassa ohjeita ja sinulla tuli tästä jotain ajatuksia?
Jätä merkki itsestäsi ja kirjoita kommenttisi oheiseen kommenttikenttään. Kaikenlaiset kommentit ovat Tiinan keittiössä suuressa arvossa. Tarkistan kommentit ennen julkaisua roskapostin välttämiseksi.